Verslag: VTB Studiedag 2015: Technologie voor de Tropen

Op 10 juni jl. heeft de 15e Studiedag van de VTB plaatsgevonden. Het thema van dit jaar “Technologie voor de Tropen”, met als subtitel “een kijkje in de wereld van innovatieve instrumenten voor beheer en behoud van bossen”, prikkelde de geest van de circa 50 aanwezigen. De dag werd in goede banen geleid door dagvoorzitter Arzien Wels (WNF) die deze taak met verve op zich nam.

De genodigde sprekers presenteerden een aantal vernieuwende technieken die in het werkveld van tropisch bosbeheer en in het onderzoek naar tropische bossen kunnen worden toegepast.

Zo presenteerde David Borgman (Borgman Beheer Advies) een aantal smartphone applicaties die door bosbeheerders kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld snel het volume van houtstapels te bepalen (FOVEA), of om snel en eenvoudig basale gegevens uit een bos op te kunnen nemen (Moti). Tim van Eldik (Eco-Forestry Solutions) presenteerde een door hem ontworpen mobiele applicatie, waarmee (FSC) houtvrachten efficiënt te volgen en te onderscheiden zijn. Deze app is momenteel nog in de eindfase van ontwikkeling, maar is al wel succesvol toegepast in een test case bij de Greenheart Group in Suriname.

Niels Raes (Naturalis) liet de meerwaarde zien van de enorme hoeveelheden open source data die in verschillende databases, zoals bijvoorbeeld de Global Biodiversity Information Facility, beschikbaar zijn. “De schatkist” zoals hij dat noemde. Hij liet zien hoe hij in zijn onderzoek met behulp van deze databronnen input geeft aan bioclimatic niche models.

Tot slot presenteerden Harm Bartolomeus (Wageningen-UR) en Sander van Andel (IUCN NL) de echte gadgets van de dag: respectievelijk de terrestrial laser scanner en een drone. De terrestrial laser scanner is een geavanceerd laserapparaat, dat onder andere kan worden gebruikt om de contouren en dimensies van een bos zeer precies in kaart te brengen. De drone werd door Sander gebruikt om chimpansee nesten te traceren, maar kan ook worden ingezet voor het opsporen van illegale boskap en stroperij.

Gedurende de dag was er voldoende ruimte voor discussie. Dit leverde leuke interacties op in de groep. Hierbij werd vooral gesproken over de voor- en nadelen van elke nieuwe techniek en de toepassingsmogelijkheden. Een greep uit de conclusies:

De gepresenteerde mobiele apps hebben nu al veel potentieel voor bosbeheerders, maar op het gebied van implementatie valt nog een hoop te winnen. Open source data kan enorm veel extra gegevens opleveren voor onderzoek, maar het is een uitdaging om deze data te filteren op onbetrouwbare waarden. De terrestrial laser scanner is zeer nauwkeurig en je kunt er onbereikbare plaatsen (het kronendak!) mee scannen, maar is ook erg duur in de aanschaf en mede daarom lang niet voor alle doeleinden geschikt. Een drone kan juist goedkoop zijn en is potentieel breed inzetbaar, maar wordt op dit moment nog niet veel gebruikt.

Aan het einde van de middag werd er gebarbecued, buiten in het zonnetje. Al met al een mooie dag! Wij willen de aanwezigen nogmaals bedanken en nodigen alle VTB leden bij deze vast uit voor de studiedag van volgend jaar.

Esther Dielissen, de Studiedagcommissie

Date: 
woensdag, juni 10, 2015 - 13:00

Contact

Secretariaat Vereniging Tropische Bossen
Postbus 124
6700 AC Wageningen

Neem contact op via het contactformulier