Verslag: Studiedag 2015: Technologie voor de Tropen

 Technologie voor de Tropen

 

Een terugblik op de VTB Studiedag 2015

 

Op 10 juni j.l. heeft de 15e Studiedag van de VTB plaatsgevonden. Het thema van 2015 “Technologie voor de Tropen”, met als subtitel “een kijkje in de wereld van innovatieve instrumenten voor beheer en behoud van bossen”, prikkelde dit jaar de geest van de c.a. 50 aanwezigen. De genodigde sprekers presenteerden een aantal vernieuwende technieken die in het werkveld van tropisch bosbeheer en in het onderzoek naar tropische bossen kunnen worden toegepast. 

Hieronder vindt u een fotoverslag van de dag. 

 

Een link naar de presentaties van de sprekers vindt u hier en naar het volledige foto-overzicht hier.

 

 

David Borgman (Borgman Beheer Advies Forestry Consultants) presenteerde een aantal smartphone applicaties, die door bosbeheerders kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld snel het volume van houtstapels te kunnen opmeten (FOVEA), of basale gegevens uit een bos snel te kunnen opnemen (Moti). 


 

 

Tim van Eldik (Ecoforestry Solutions) presenteerde een door hem ontworpen mobiele applicatie, waarmee (FSC) houtvrachten efficiënt te tracken en te onderscheiden zijn. Deze app is nog in de eindfase van ontwikkeling, maar is al wel succesvol toegepast in de pilot case in Suriname. 


 

Niels Raes (Naturalis) liet de meerwaarde zien van de enorme hoeveelheden open source data die in verschillende databases (bijv. GBIF) beschikbaar zijn: de ‘schatkist’. Hij demonstreerde hoe hij in zijn onderzoek met gecombineerd gebruik van deze datasources input geeft aan bioclimatic niche models. 

 


 

Tot slot presenteerden Harm Bartolomeus (WUR) en Sander van den Andel (IUCN-NL) de echte gadgets van de dag: respectievelijk de terrestrial laser scanner en een drone. De terrestrial laser scanner is een geavanceerd laserapparaat, dat o.a. kan worden gebruikt om de contouren en dimensies van een bos zeer precies in kaart te brengen. De drone werd door Sander gebruikt om chimpansee nesten te traceren, maar kan ook worden ingezet voor het relatief eenvoudig opsporen van illegale boskap en stroperij.

 

 

De hele dag werd in goede banen geleid door dagvoorzitter Arzien Wels (WNF) die deze taak met verve op zich nam.

 

Om de presentaties heen en achteraf was er voldoende ruimte voor discussie. Dit leverde leuke interacties op in de groep. Hierbij werd vooral nagepraat over de voor en nadelen van elke nieuwe techniek en de toepassingsmogelijkheden. 

 

Een greep uit de conclusies: 

  • De gepresenteerde mobiele apps hebben nu al veel potentieel voor bosbeheerders, maar op het gebied van implementatie valt nog een hoop te winnen. 

  • Open source data kan enorm veel extra gegevens opleveren voor onderzoek, maar het is een uitdaging om deze data te filteren op onbetrouwbare waarden. 

  • De terrestrial laser scanner is zeer nauwkeurig en je kan er onbereikbare plaatsen (canopy!) mee scannen, maar is ook erg duur in de aanschaf en mede daarom lang niet voor alle doeleinden geschikt. 

  • Een drone kan juist goedkoop zijn en is potentieel breed inzetbaar, maar wordt op dit moment nog niet veel gebruikt.

 

 

 

 

 

 

Aan het einde van de middag werd er gebarbecued, buiten in het zonnetje. Al met al een mooie dag! 

 

Wij willen de aanwezigen nogmaals bedanken en nodigen bij deze alle VTB leden vast uit voor volgend jaar.

 

De Studiedagcommissie

 

Rik Sools

Rosalien Jezeer

Erik Peters

Peter Zomer

Bas Tinhout

Esther Dielissen

Contact

Secretariaat Vereniging Tropische Bossen
Postbus 124
6700 AC Wageningen

Neem contact op via het contactformulier