Als VTB-lid kunt u hier inloggen in het ledendeel.

Terugblik op studiedag 2021

Studiedag Huge Tree Plant Projects; Hype or Solution? 

We mochten weer! Vrijdag 8 oktober was in Velp -maar ook op afstand- de studiedag van de VTB te volgen. Circa 60 deelnemers hadden zich verzameld voor een middag vol informatie en discussie over het thema. Online waren een aantal van jullie ook present.

Het topic was: Heeft de massale aanplant van bossen zin? Voor het lange verslag verwijzen we hiervoor graag naar het artikel ‘ZIJN BOOMPLANTAGES EEN GOED MIDDEL TEGEN KLIMAATOPWARMING?geschreven door Gert van Maanen in Bionieuws van 16 oktober.

De dag werd gestart met een lunch en aangevangen door de dagvoorzitter Peter van Dijk. De eerste spreker was Adam Welz, een kritische journalist die recent een artikel schreef met dezelfde  titel als onze studiedag. Adam gaf een brede uiteenzetting over de keerzijde van grootschalige boomplant-projecten aangevuld met persoonlijke observaties uit zijn thuisland Zuid-Afrika.

De dag werd vervolgd met de bijdrage van Jeroen van der Horst namens Trees for All. De organisatie kennen we met een marketing gericht op bomen planten. Jeroen lichtte ons vanuit professionele ervaring ook in over principes als People, Nature and Climate en het belang van kleinschalige projecten met lokale bomen.

René Verburg (Copernicus Institute) wist ons vervolgens goed te informeren met een complete academische review van een groot aantal artikelen. ‘Is planting one trillion trees a good idea?’ was zijn hoofdvraag. Verschillende vragen als; Is de kans groot dat dit lukt? En hoe zit het met de financiën? liet hij de revue passeren. We wachten de publicatie van de review af!

Na een verdiende bak koffie of thee konden we weer terecht in de serene rust van de kapel van Van Hall Larenstein om af te sluiten met de laatste 2 sprekers. Marcel Berg trapte af namens Green Climate Cools. Met een achtergrond in de investeringswereld was hij nu geraakt door een idee dat bomen weleens de belangrijkste speler konden zijn in de klimaat verandering. Hij benadrukte hiermee de meervoudige klimatiserende werking van vegetatie door de productie van ‘green water’. Kort ging hij ook nog in op de mogelijke drijvers voor grootschalige vergroening.

Willemijn de Iongh van Commonland sloot als spreker de dag af. Ze benadrukte het grote probleem van ontbossing en klimaatverandering, maar ook vooral oplossingen. Gekaderd binnen een complete landschaps benadering en met Ego vs. Eco hopen zij langdurig impact te maken. Als perfecte dagafsluiter had ze wat ons betreft de oneliner ‘The right tree on the right place at the right time’.

De dag sloten we af met een geanimeerde discussie. Allereerst werd er nog een lans gebroken voor industriële bosbouw met 3% van het totale bosareaal en daarin 30 tot 35% van de houtproductie. Het maatschappelijk belang hiervan mocht niet onbelicht blijven.

Ook Zuid-afrikaanse Adam bleek prima ons Nederlands te volgen. Hij plaatste nog de kritische noot voor het misschien wel juist beschermen van graslanden in plaats van bossen als bedreigde ecosystemen met een hoge koolstofopslag en biodiversiteit.

De presentaties van een aantal sprekers is nog na te kijken via deze link